Artikel

Rechtsvorm kiezen

Als startende ondernemer moet u een rechtsvorm kiezen. Dat geldt ook voor zzp'ers of freelancers. Zzp'er is geen rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor schulden van uw bedrijf en uw belastingverplichtingen.

Welke rechtsvormen zijn er?

Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Dit is bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid meestal niet het geval. KVK heeft alle rechtsvormen op een rij gezet.

Welke rechtsvorm past bij uw onderneming?

Op Mijnbedrijfsvorm.nl kunt u een test doen om te bepalen welke bedrijfsvorm het beste bij uw onderneming past. Deze website is van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Europese rechtsvormen

Europese rechtsvormen bieden u de mogelijkheid grensoverschrijdend met bedrijven uit lidstaten van de Europese Unie samen te werken.

Toezicht op rechtspersonen

Gaat u een bv of nv oprichten, of de statuten wijzigen? Uw rechtspersoon staat onder doorlopend toezicht van Justis van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Dit om misbruik van rechtspersonen op te sporen en te voorkomen. U heeft geen verklaring van geen bezwaar (vvgb) meer nodig.

Moet u veranderingen in de rechtsvorm melden?

Veranderingen in de rechtsvorm of het samenwerkingsverband van uw onderneming hebben fiscale en administratieve gevolgen. U moet deze veranderingen melden bij de Belastingdienst en KVK. Het is mogelijk dat u bepaalde vergunningen opnieuw moet aanvragen bij uw gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor de drank- en horecavergunning en exploitatievergunning.

Beperking wettelijke gemeenschap van goederen

Gaat u trouwen? Een beperkte gemeenschap van goederen is de nieuwe standaard van het huwelijksvermogensrecht.

Deze informatie is geplaatst door:
logo Antwoord voor bedrijven

Kom in contact

Laat uw gegevens en bericht achter